Kali ni daku nak kongsi lak resepi ini. Asyik membeli jerkan. Apakata kita cuba buat guna air tangan kita sendiri. Hehe..sekurang-kurangnya, kalau sedap tak sedap ke, sendiri buat. Kalau sedap angkat ibu jarilah en.hubby dan anak2, tapi kalau tak sedap kita cuba dan cuba lagi hingga berjaya. Usahakan tangga kejayaan.
Ini adalah hasil pencarian daku di google. Biskut yang sangat kruncy ni sangat mudah cara membuatnya tak sampai 15 minit dah siap! tapi harganya cukup mahal.. bertambah-tambah lagi harga barangan baking seperti badam dah melambung-lambung naiknya.
sumber dari pakcik google |
Ini pula adalah bahan lain yang kita perlukan. Badam keping, kuaci hitam
dan bijan. Anda boleh juga guna biji bunga matahari jika suka.
Kerana bahan-bahan ini mahal tak hairanlah biskut ini dijual dengan
harga yang sangat mahal. 1 kotak yang berukuran 12 x 24 di jual pada
harga RM 45 sekotak pada hari raya tahun lepas, tahun ini tak taulah
pula berapa harganya memandangkan harga barang yang dah
melambung-lambung naiknya..
Ada juga yang diletakkan dalam jar. Jar yang biasa kita buat cake in jar
tu.. harganya pula RM 25 satu jar.. aduh..!! tak tertelan rasanya.
Bayangkan jika kita mempunyai keluarga yang ramai pasti terkebil-kebil
biji mata nak membelinya kan.
sumber dari pakcik google |
Resepi Krunchy Karamel Almond
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
sumber dari pakcik google |
No comments:
Post a Comment